7.travnja 2016. predstavljen je javnosti boravak SUSRET koji djeluje od 13.siječnja u Puli. Otvorenje je održano u prostorijama dnevnog boravak SUSRET – za osobe s mentalnim oštećenjem, koji se nalazi u ulici Veli Jože 22 (na Verudi).

Na otvorenju su se obratili prisutnima: u ime Ministarstva socijalne politike i mladih dr.sc. Maja Vučinić Knežević – pomoćnica Ministrice, zatim pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti gđa. Elvira Krizmanić Marjanović, Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije gđa. Sonja Grozić Živolić te Vesna Sperath v.d. ravnatelja Doma Vila Maria. Otvorenje su uveličali i korisnici boravka recitacijama, vokalna skupina korisnika Doma Vila Maria pod vodstvom dugogodišnje volonterke Danice Benčić, literarno- dramska grupa korisnika Doma s igrokazom „Tim za hitne medicinske popravke“ te bend Doma za odrasle osobe Motovun.

Boravak je mjesto susreta i druženja te nudi redovne kreativne i radne aktivnosti (što ljudima s ovim poremećajem uvijek nedostaje). Korisnici će moći ovdje vježbati savladavanje svakodnevnice (samozbrinjavanje u području njege, brige o zdravlju, kuhanje i sl.). Ovo je jedan od rijetkih Dnevnih boravaka za populaciju osoba s mentalnim oštećenjima u Hrvatskoj, a koji se zaista nalazi u lokalnoj zajednici (a ne u instituciji). Otvoren je uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz kojega su osigurana sredstva za opremanje, uređenje i ljudske resurse potrebne za rad boravka. Grad Pula je osigurao prostor za ovu uslugu te Istarska županija dodatna sredstva nužna za početak funkcioniranja.
Ciljevi Dnevnog boravka su: razvijati i poticati samostalnost u svakodnevnom životu; prepoznati očuvane sposobnosti korisnika i razvijati ih; zajedno s korisnicima napraviti dnevnu strukturu dana; biti podrška u savladavanju životno – praktičnih aktivnosti (npr. kuhanje), spriječiti česte hospitalizacije i sl. U radu boravka sudjeluju: radni terapeut, socijalni radnik, medicinska sestra, njegovateljica (po potrebi i psiholog).

Do danas je u boravak uključeno 14 osoba. Korisnici su vrlo zadovoljni uslugama koje boravak pruža. Uz opuštenu atmosferu druže se i razvijaju osjećaj i brigu jedni za druge, osvještavaju svoje sposobnosti te ih nadograđuju novim znanjem i vještinama. Izjave korisnika to potvrđuju:

  • „Nigdje do sada nisam dobio toliko posvećenosti, truda i pomoći za moje poteškoće.“
  • „Jedva sam čekala ponedjeljak da dođem tu – vikendom mi je baš dosadno.“
  • „Lijepo mi je što sami spremamo (hranu, čistimo prostorije i sl.) jer osjećam kao da sam sposobna.“
  • „Sviđa mi se kako su organizirane dnevne aktivnosti jer točno znam kad što radim.“

Korisnici boravka postali su privržena grupa koja svakim danom napreduje i savladava poteškoće s kojima se susreću. Boravak radi s korisnicima od ponedjeljka do petka. Zainteresirani za ovu uslugu se mogu javiti na broj telefona 098 9596412.

Boravak, kao nova socijalna usluga, podiže standard kvalitete života socijalnih usluga Pule, a otvoren u sklopu projekta „Podrška u zajednici TRIP B“. Projekt doprinosi povećanju kvalitete socijalnih usluga, kvaliteti života i zapošljivosti osoba u potrebi. Projekt ima dva specifična cilja od kojih se prvi odnosi na uvođenje usluge dnevnog boravka za osobe s mentalnim oštećenjima (za 15 korisnika) i usluge psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i beskućnike (za 42 korisnika). Drugi cilj se odnosi na povećanje kompetencija za tržište rada i zapošljivost osoba s invaliditetom i beskućnika (za 19 korisnika) uz promoviranje zapošljavanja ranjivih skupina (prvenstveno osoba s invaliditetom) i pružanje podrške poslodavcima u zapošljavanju ranjivih skupina.

Projekt je započeo 13. srpnja 2015. godine i trajati će 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 1.219.765,55 kn, a 1.134.831,50 kn je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007 – 2013. Projekt se provodi u sklopu Poziva „Širenje mreže usluga u zajednici – faza III“. Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Vila Maria, a partneri su: Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga invalida rada Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Grad Pula je pridruženi suradnik projekta.

Kontakt osoba:
Dom za odrasle osobe Vila Maria – Vesna Sperath, v.d. ravnatelja
Erika Todorić
E: dnevni.boravak@dom-vilamaria.hr
M: 098 9596412

U okviru ovog projekta nastao je materijal – Informativni paket za zapošljavanje osoba s invaliditetom. U njega su uključeni najvažniji podaci iz zakonodavne perspektive kao i informacije o financijskim mogućnostima koje su na raspolaganju poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Nadamo se da će Vam ovaj materijal biti koristan.
Također ukoliko trebate pomoć i podršku po pitanju:

  • informiranja o mogućnostima i obavezama pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (i drugih ranjivih skupina),
  • podrške na radnom mjestu prema potrebama korisnika i poslodavca, 
  • informiranja o Sporazumu o suradnji s poslodavcima radi naglašavanja pozitivnog stava u osiguravanju jednakih šansi za sve zaposlenike – što je i zakonska obaveza, ali i važna svjesna odluka poslodavca, slobodno se obratite kontakt osobi Jeleni Nikolić, stručnjakinja za rad s poslodavcima na e-mail: tripb.jelena.nikolic@gmail.com.