UDRUGA ZA SKRB O STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA “DODIR NADE”

Kršan 67, 52232 KRŠAN OIB: 12366234752 IBAN: HR89 23600001102277183 (Zagrebačka banka) TEL.1: 095/5242-871 TEL.2: 095/8465-650 TEL.3: 095/5135-294 E-mail: dodir.nade@gmail.com

Cilj Udruge:

Poticanje i širenje pomoći osobama kojima je zbog tjelesnog, mentalnog oštećenja , trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe kako bi što duže zadržali postojeću kvalitetu življenja, omogućavajući im da ostanu u sredini koju poznaju i koja im pruža osjećaj sigurnosti.

Djelatnosti Udruge:

  • Organiziranje pomoći pri održavanju osobne higijene – pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju, mijenjanju pelena i obavljanju drugih higijenskih potreba.
  • Organiziranje prehrane starijih i nemoćnih osoba – pripremanje toplih obroka u kući, nabava i dostava toplih obroka u kuću, pomoć u hranjenju.
  • Organiziranje pomoći u obavljanju kućanskih poslova – pospremanje stana, odlazak po namirnice, pranje i glačanje rublja.
  • Organiziranje prijevoza osoba – odlazak liječniku .
  • Zadovoljavanje ostalih specifičnih potreba

Projekti

  1. Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama Dodir nade – Udruga je 2012. pokrenula pilot projekt vaninstitucionalne skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području   Labinštine – Općine: Kršan, Sv. Nedelja, Raša , Pićan i Grad Labin. Projekt se provodi kontinuirano.

Opći cilj projekta je unaprijediti kvalitetu življenja i osigurati dostojanstven život za ranjive skupine starih i nemoćnih osoba na području Labinštine u njihovim domovima, te smanjiti njihovu socijalnu isključenost kroz uspostavljanje sustava vaninstitucionalne skrbi o starijima i nemoćnima u lokalnoj zajednici, dostupnog potencijalnim korisnicima bez obzira na njihov socijalni status. (kroz djelatnosti udruge) Projekt je sufinanciran iz Proračuna Istarske županije za 2015. godinu, iz Proračuna Općina Kršan i Raša, te Grada Labina.

  1. Prepoznajmo potrebe, vratimo povjerenje!- kampanja zagovaranja međugeneracijske solidarnosti i osiguravanja dostupnosti vaninstitucionalne skrbi svim starim i nemoćnim osobama na području Labinštine.“, koji je sufinanciran iz fonda Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Projektom su   promovirane usluge skrbi i njege u kući koje pruža Mobilni tim. Također je provedena anketa među ciljanim skupinama o stvarnim potrebama u zajednici i ispitan interes stanovništva za subvencionirane, odnosno besplatne usluge skrbi i njege u kući, te se lobiralo kod nadležnih predstavnika lokalne vlasti da, putem nacionalnih Programa međugeneracijske solidarnosti, kao i raspoloživim sredstvima iz lokalnih i županijskog proračuna, osiguraju besplatne usluge skrbi i njege u kući za najosjetljivije skupine starih i nemoćnih sugrađana. Projekt se provodio od 01.01.2013. – 30.06.2013.

  1. U korak s vremenom i potrebama – Suvremeni razvoj vaninstitucionalne skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom na području Labinštine

Izrada on-line komunikacijske platforme za promicanje vaninstitucionalne skrbi i njege za starije i nemoćne osobe i osobe s invaliditetom, odnosno uspostavljanje informacijskog sustava za lakše informiranje korisnika o postojećim uslugama u lokalnoj zajednici. “Suvremeni razvoj vaninstitucionalne skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom na području Labinštine“ sufinanciran je iz Javnog natječaja za financiranje projekata neprofitnih organizacija iz donacija ACI d.d. u 2017.godini – drugo polugodište.

ACI-logo-260x170px (1) (1)

4. Ritam života

Projekt je proveden u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ 2016.g.. Promicao je aktivno i zdravo starenje kroz vježbe za starije osobe. Projekt smo provodili na području :

  • Općine Kršan – izvoditelji aktivnosti – mag.cin. Saša Runko i Marijana Urlić Runko
  • Općina Raša  – izvoditeljica aktivnosti – mag.physioth. Gordana Turković

5. Donesi knjigu, uzmi knjigu, čitaj knjigu

Opći cilj projekta je unaprijediti kvalitetu življenja starijih osoba kroz razvoj inovativnih metoda za poticanje aktivnog starenja ; razmjena knjiga  u manjim lokalnim  zajednicama koje nisu pokrivene knjižničnim uslugama u mjestu stanovanja.

6.  Program ” Srebrna mreža”

Vrijeme lockdowna ukazalo je na potrebu reciklaže i stvaranja novih vrijednosti od odbačenih stvari te je pokrenut Program „Srebrna mreža“ kojim se promiče: 1. Aktivno starenje 2. Međugeneracijska suradnja 3. Održiva moda – odnosi se na ekološki prihvatljiv pristup dizajniranju, proizvodnji i potrošnji odjeće. Fokus je na produženju životnog vijeka odjeće. * 4. Kružna moda – stvari ne bacamo već ih preoblikujemo i koristimo za nešto drugo. 5. Nadcikliranje – nadogradnja recikliranja pri čemu se vrijednost otpada povećava s manje obrade, što zahtijeva manje energije od recikliranja.

SrebrnaMreza LOGO